Boru Kıvırma

Boru kıvırma, en basit tanımı ile düz bir boruyu belli bir açı ile bükme işlemidir. Boru kıvırma işlemi, özel makineler kullanılarak yapılmakta ve sanayi, gemicilik, tesisat, otomotiv, mobilya gibi birçok sektörde boru bükümüne olan ihtiyaçlar karşılanmaktadır. Farklı uygulamalar için boru ile yapılan şekilli bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenler ve eşyalar için özel boruların ve boru hatlarının imalatına boru kıvırma işlemi ile imkan verilmektedir. Gelişen teknolojilere bağlı olarak boru kıvırma teknolojileri de oldukça gelişme gösteriyor. Boru kıvırma ile üretilen bileşenler; hassas kontroller, servo sürücüler ve güç ünitelerinin de eklenmesi sonrasında çok farklı noktalarda kullanıma açılabilmektedir. Boru kıvırma konusunda uzman desteği arayışınıza GM Tasarım uzmanları en iyi şekilde cevap vermektedir.

Boru kullanılması gereken noktalarda, önceden tercih edilen kaynak kullanımı ile birleştirmenin terk edildiğini görebilirsiniz. Boru kıvırma işleminin giderek önem kazandığı günümüzde; yalnızca yuvarlak borular için değil teller, içi dolu çubuklar, oval, kare ve dikdörtgen profiller için de bu yöntemle ihtiyaçların karşılandığı görülebilmektedir. kullanılmaktadır. Kıvırma işlemi uygulanacak olan borunun tipi, hammadde özelliği, niteliği gibi özellikler farklı türde boru kıvırma makinesi kullanımını zorunlu kılar. Bu işlem için, sektöre veya ürüne bağlı farklı boru kıvırma metodu da kullanılması gerekebilmektedir. Boru kıvırma işlemi için farklı metotları kullanıyor olsa da demir, titanyum, galvaniz, alüminyum ve benzeri malzemelerden üretilmiş olan istenilen formda bükme işlemini boru kıvırma makineleri gerçekleştirmektedir. İstediğiniz tasarıma sahip olan ve istenilen forma sahip olan özel boru kıvırma işlemini gerçekleştirebilmek için GM Tasarım uzmanları ile görüşerek destek isteyebilirsiniz.

Boru Kıvırma Teknikleri

İterek boru kıvırma tekniği; iterek bükme, basarak bükme veya koç bükme olarak adlandırılmaktadır. Bu teknik, özellikle yumuşak malzemeler ve büyük yarıçapta bir büküm ihtiyaçlarında tercih edilir. Bakır ve alüminyum gibi yumuşak malzemelerle yapılan işlemlerde kullanışlı ve pratiktir. Basit ve ucuz bir teknik olan bu çözüm, borulardaki kelepçelerin pozisyonlarının değiştirilmesiyle çok farklı şekiller uygulanabilmesi olanağı verir. Tek bükümlü işler için uygun olan bu teknikle yapılan boru kıvırma sonunda, büküm noktalarına içten ve dıştan deformasyonlar ortaya çıkar.

Üç toplu veya 3 rulo boru kıvırma tekniği, manuel veya hidrolik sistemler ile endüstriyel alanlarda en fazla kullanıma sahip ola tekniktir. Bu teknik; boru, profil, lama, köşebent, şekilli profiller, dolu malzemeler için rahatça kullanılabilir. Küçük ebatlardan büyük boru hatlarına kadar kullanılabilecek bir tekniktir. Çalışma yapısında, iki makara altta ve bir makara üstte olacak şekilde boru makaralar arasına sokulmaktadır. Tek olan üst makara, dikey yönde aşağı ve yukarı olarak  hareket ettirilerek radüs oluşturulmaktadır. Ekonomik olsa da hassas bükümler için CNC sistemlerine ihtiyaç duyulur. Diğer boru kıvırma teknikleri arasında malafalı bükme tekniği  ve sararak bükme tekniği gösterilebilir.

    Daha Fazla Göster
    Whatsapp Destek Whatsapp Destek