Metal imalat sanayisinde önemli ölçüde kullanılmakta olan gazalatı kaynak işleri, bir ark kaynak yöntemidir. Gazaltı kaynak işleri esnasında atmosfer kaynaklı tüm zararlı etkilerden, kaynak yapılan bölge muhafaza edilerek çalışma yürütülmektedir. Kaynak için gerekli olan ısı, ergiyen bir elektrod ve iş parçası arasında oluşturan bir kaynak yöntemi olsa da,; kaynak banyosu sayesinde üretilen ark ve iş parçasının kaynak kısmına yakın tüm bölgeler gazlar aracılığı ile koruma altına alınmış olur. Gazaltı kaynak işleri için uzman desteğini İzmir bölgesi için GM Tasarım en başarılı şekilde sağlamaktadır.
Kaynak çalışmalarında hassas çalışmalar yürütülmek istendiği zaman, gazaltı kaynak ile en iyi çözümlere ulaşılmaktadır. Çok küçük orandaki hava girişi bile kaynak metali için hata ortaya çıkarabilir. Karışım gazlar ile kaynak bölgesinin tam anlamı ile korunması sağlanmaktadır. Elbette çalışma esnasında da gazların tam koruma sağladığın dair gerekli kontroller yapılmalıdır. 1920’li yıllardan bu yana metal imalat sanayi çalışmalarında kullanılan gazaltı kaynak yöntemi, normal metal ark kaynağına göre iki kat daha fazla verimli olmakta ve daha ekonomik çözümler sunmaktadır. Gazaltı kaynak işleri, özellikle galvanizli ve ön-boyalı malzemelerin kaynağında kullanılmaktadır. Bu kaynak yönteminin kullanımına; alaşımsız çeliklerden imal borulama, kazan ve tankların kaynaklarına, ayrıca ince kesitli metallerin kaynak çalışmalarında ve ve tamir kaynaklarında rastlayabilirsiniz.
Gazaltı kaynak seçeneği için, MIG/MAG kaynağı adı da kullanılmaktadır. Bu isimlendirme aşamasında; metal inert gaz kaynağı (MIG) ve metal aktif gaz kaynağı (MAG) ayrımı yapılmaktadır. Günümüzde yapılan kaynak çalışmalarında, MIG/MAG kaynağı en çok kullanılan kaynak yöntemidir. Çalışmalar esnasında yüksek kaynak hızlarına ulaşılması, bu kullanımın nedenidir. MIG/MAG kaynağı; manuel, mekanik ve robot destekli olarak da kullanılabilmektedir. Gazaltı kaynak işlemi, hemen hemen bütün metal ve alaşımların kaynatılmasında kullanırken işlem özelliğinden dolayı jeneratör kullanılması kolaylaşmaktadır. Profesyonel ekiplerle doğru ve uygun fiyatlı gazaltı kaynak işleri için, GM Tasarım uzmanlarının yardımından faydalanabilirsiniz.
Gazaltı Kaynak Özellikleri
Yapılan normal bir ark kaynağı çalışmasında, sıkça elektrot değişimi görülür. Gazaltı kaynak işleri sırasında, arkın Helyum, Argon gibi koruyucu bir gaz atmosferi ile korunması bu elektrot değişimlerinin önüne geçmektedir. Elbette değişim olmadan kullanılan ve otomatik beslenen elektrot, dolgu malzemesi olarak da yarar sağlar.
Elektrot değişimin daha az olması, işlemlerin çok daha hızlı tamamlanmasını ve ekonomik olmasını da sağlayacaktır. Cüruf durumu olmaması da gazaltı kaynağı özelliklerindendir. Bu durum, kaynak bölgesinde çok daha fazla bir şekilde metal biriktirilmesini sağlayacaktır. Ark kaynağındaki gibi cüruf bırakmaması, ark kaynağının aksine döküm malzemelerde de kullanılabilir olmasını sağlar. Ark kaynağından daha sağlam bir çalışmanın ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır. Taşınabilir olmaması, rüzgar alan bir yerde zor kullanılması, kaynak yapılacak olan malzemenin yağ boya gibi yanabilen maddelerden temizlenmesi zorunluluğu ise gazaltı kaynak işleri için bir handikap olarak görülebilir.